سید روحالله فهیمی اصفهانی در گفتوگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به این سوال که تئاترهای جشنواره روحالله تا چه میزان به اهداف جشنواره یعنی ترویج اندیشههای امام نزدیک بوده است، اظهار داشت: این جشنواره سال نخست را طی کرد و بر این اساس درباره رعایت موضوع جشنواره توسط مسئولان موسسه سختگیریهایی خاصی اعمال شد چراکه جشنواره نخست پایه گذار دیگر جشنوارهها خواهد بود.
وی ادامه داد: بر این اساس از نظر موضوعی تئاترها با جشنواره مرتبط بودند اما با توجه به اینکه تولیدات نمایشنامهای در زمینه گفتمان امام خمینی کم بوده است برخی آثار تا حدودی کیفیت لازم را نداشتند.
نگارش ۱۳۸ نمایشنامه برای جشنواره تئاتر روحالله سرمایهای برای آینده
کارگردان تئاتر صحنهای حری دیگر بیان داشت: البته مسئولان جشنواره با آیندهنگری نام جشنواره نمایشنامهنویسی و تئاتر را برای جشنواره نخست برگزیدند و بر این اساس ۱۳۸ اثر از کل کشور به دبیرخانه ارسال شده است که سرمایهای ناب برای کارگردانان در سال آینده محسوب میشود تا دغدغه متن نداشته باشند.
وی با بیان اینکه به واقع جای چنین جشنوارههای ارزشی با موضوعات خاص در کشورمان خالی بوده است، اظهار داشت: من همیشه دغدغه تهیه تئاترهای مذهبی و ارزشی را داشتم و زمانی که متوجه فراخوان جشنواره تئاتر روحالله شدم به دنبال متنی متناسب با گفتمان و اندیشههای امام خمینی (ره) بودم اما نمایشنامه مناسبی در این زمینه پیدا نکردم.
به موضوع نمایش حری دیگر به شکل اتفاقی دست یافتم
وی با بیان اینکه به موضوع نمایش حری دیگر به شکل اتفاقی دست یافته است، ابراز داشت: یک شب به شکل اتفاقی فردی خاطره ای از طیب حاج رضایی ازیاران امام خمینی (ره) برای من تعریف کرد و من پس از تحقیق درباره طیب در یک شب متن این نمایش را نگاشتم.
تقارن زمانی پایان نمایشنامه حری دیگر با زمان اعدام طیب
کارگردان تئاتر حری دیگر با بیان اینکه طیب لوطی و باستانی کاران طرفدار رژیم پهلوانی بود که بعدها توبه کرده و از مریدان امام شده است، تاکید کرد: طیب عکس رضاشاه را روی بدن خود خالکوبی کرده بود اما به اندازهای در راه امام پایداری ورزید که توسط رژیم پهلوی اعدام شد، نکتهای که برای من در نگارش فیلمنامه این فرد بسیار جالب بود اینکه زمان اتمام این نمایشنامه سحرگاه ۱۱ آبان امسال همزمان با اذان صبح بود و این تقارن زمانی با ساعت اعدام طیب به دست رژیم پهلوی برای من بسیار زیبا بود.
وی ادامه داد: من احساس کردم نیرویی معنوی از من برای تهیه نمایشی درباره طیب حمایت میکند و هیچ چیز اتفاقی نبوده است، در واقع من با انرژی مثبتی که از این تقارن زیبا کسب کردم کار را ادامه دادم و هر بار نمایشنامه را بازنویسی کردم، ابعاد شخصیتی بیشتری از طیب برای من آشکار شدم.
فهیمی اضافه کرد: من طیب را بسیار مظلوم یافتم چراکه طیب در سال ۴۲ و سالها پیش از انقلاب اعدام شده است و در واقع جزو نخستین شهدایی است که خود را فدای امام و آرمان های انقلاب کرده است اما فیلم و یا کتاب چندانی درباره وی نداشتیم.
تهیه تئاتر حری دیگر به شیوه نمایش مستند
وی با اشاره اینکه حری دیگر یک تئاتر مستند است و این نوع از تئاتر چارچوب و شیوه خاصی دارد، اظهار داشت: من با تهیه این تئاتر میخواستم بگویم طیب واقعی است و جزو قهرمانان ارزشمند کشور ماست که باید در تاریخ ماندگار بماند و به همین دلیل منبعهای تاریخی مستند به شکل فیلم ارائه کردم، هر دیالوگ در این فیلم مطلبی مستند، عکس یا خاطره ای از طیب را در خود نهفته دارد.
کارگردان تئاتر حری دیگر اضافه کرد: شاید ضعفهایی در تئاتر ما باشد چراکه فرصت ما برای ارائه متن، پذیرش، بازبینی و اجرای بسیار کوتاه بود و ما فیلمهای آرشیوی را تدوین، ادیت و ارائه کردیم.
جشنوارههای تئاتری مانند روحالله در ارتقای جایگاه نمایش تاثیرگذار هستند
وی با اشاره به اینکه جشنوارههای تئاتری مانند روحالله در ارتقای جایگاه نمایش تاثیرگذار است، گفت: به طور کلی جشنوارهها موجب ایجاد تکاپو، هیجان و پویایی خاصی در فضای هنری شهر به ویژه در زمینه تئاتر میشود.
فهیمی با بیان اینکه از سویی به دلیل تبلیغات رسانهای و اینکه خانواده تئاتر در این جشنوارهها گرد هم میآیند نمایشها نیز بهتر دیده و نقد میشود، گفت: در جشنواره ها رقابت خوبی میان گروهها ایجاد می شود و در این رقابت هر فرد سعی می کند از زاویهای خاص و جدید به موضوع بنگرد.
تئاترهای مستند دیگری در دست اجرا دارم
وی تاکید کرد: امسال سال نخست اجرای جشنواره روح الله است و بر این اساس ممکن است کم و کاستیهایی در این ارتباط وجود داشته باشد اما آغاز این حرکت به ویژه با موضوع خاص گفتمان امام خمینی (ره) اقدامی به واقع شایسته تقدیر است.
کارگردان تئاتر حری دیگر با بیان اینکه در آینده تئاترهای مستندی در دست اجرا دارد، بیان داشت: امیدواریم تئاتر حری دیگر را پس از جشنواره با حمایتهای لازم برای اجرای عموم آماده کنیم.
نظر شما